Het Basisalternatief

Het basisalternatief is het traject dat naar voor geschoven wordt als het meest aannemelijke traject. Je ziet dit traject op de kaart hieronder: 

Ventilus transporteert groene energie van op zee en op land naar de verbruikers en creëert een sterk en toekomstgericht West-Vlaams elektriciteitsnet. Binnen het basisalternatief komt de elektriciteit van de windparken met kabels vanuit de zee aan in Bredene. Van daaruit gaat het naar een nieuw hoogspanningsstation in Brugge van waar een verbinding met het bestaande netwerk gemaakt wordt richting het bestaande hoogspanningsstation Stevin in Zeebrugge en richting Avelgem.

  1. Van Bredene naar het nieuwe station in Brugge

Tussen de aankomstlocatie in Bredene en het nieuwe station in Brugge voorziet Ventilus een nieuwe ondergrondse verbinding. Dit kan ondergronds omdat het hier over kabels van 220kV gaat en niet van 380kV.

Om dit te doen komt er:

  • Een nieuw tussenstation in het zeehavengebied van Oostende
  • Een nieuw hoogspanningsstation en/of conversiestation naast het bestaande overgangsstation Gezelle in Brugge

Door deze nieuwe ondergrondse verbinding aan te leggen kan ook de hoogspanningsverbinding Slijkens-Brugge afgebroken worden. Deze lijn is einde levensduur en veroorzaakt nu hinder voor vogels met veel draadslachtoffers tot gevolg. De afbraak zou dus een belangrijke meerwaarde zijn voor de natuur. 

  1. Van het station in Brugge richting Stevin 

Doordat het nieuwe station zich naast het bestaande station van Gezelle bevindt, kan daar reeds een deel van de lus gesloten worden. Naar het station Stevin moet dan enkel een verbinding van 2 à 3 GW voorzien te worden die ondergronds kan.

  1. Van het station in Brugge richting Avelgem

Het traject naar Avelgem wordt verdergezet vanuit het nieuwe hoogspanningsstation in Brugge.

  • Via een bestaande bovengrondse hoogspanningsverbinding gaat het over Jabbeke richting Zedelgem. Eerst wordt het bestaande tracé tussen Gezelle en Waggelwater herbenut. Daarna kunnen de masten richting Zedelgem behouden blijven en gebruikt worden.
  • De verbinding loopt verder over Zedelgem, Torhout, Lichtervelde en Ardooie. Daarvoor wordt een nieuwe hoogspanningsverbinding aangelegd. Vanaf Torhout volgt die nieuwe verbinding de E403.
  • In Ardooie komt de bestaande 150 kV lijn ondergronds en wordt bovengronds de nieuwe 380 kV lijn gerealiseerd op dezelfde plaats. Zo gaat het verder over Pittem, Meulebeke, Ingelmunster en Izegem naar Lendelede.
  • Om de stroomzekerheid nog beter te garanderen en de industrie in de regio Izegem te versterken, wordt in Lendelede een nieuw hoogspanningsstation gebouwd, aansluitend op het bestaande hoogspanningsstation in Izegem.
  • Vanaf Lendelede wordt een bestaande bovengrondse hoogspanningsverbinding hergebruikt. Enkel de geleiders worden hiervoor aangepast. Zo gaat het verder via Harelbeke, Deerlijk en Zwevegem om te eindigen in Avelgem.

Dit basisalternatief wordt naar voor geschoven omdat er zo maximaal gebruik gemaakt wordt van bestaande hoogspanningsverbindingen. Tussen Zedelgem en Ardooie wordt een nieuwe hoogspanningslijn gerealiseerd. Er wordt vooral gebundeld met de E403.

Klik hier voor meer informatie over deze bouwsteen of lees alle details in de startnota.